Zie het anders! 42 brillen voor nieuw perspectief

De bril van zelfvertrouwen, de bril van het antwoord, de bril van de enkele sok. Huh?
Een doos met heel veel brillen. Vrolijke, inspirerende foto’s
met intrigerende brillennamen. Het maakt me nieuwsgierig.

Soms zit je vast in een cirkel van gedachten en heb je geen ruimte om anders naar een situatie te kijken. Wat je dan nodig hebt, is iets om je weer in beweging te brengen. Een andere bril bijvoorbeeld.

Zie het anders!

Ik ben daarom heel blij met deze brillendoos van Godelieve Kodde (Uitgeverij Thema). Maar liefst 42 brillen om anders te kijken. Fijne tool om toe te voegen aan mijn rugzak met werkvormen en spellen.

Ik ben de brillen gelijk gaan gebruiken in mijn coaching. Ze zetten in beweging. Bieden een ander perspectief. Zorgen voor relativering. Bij mijn klanten en ook bij mij …

4 voorbeelden:

1. De bril van de uitsnede

Aan het slot van een trainerscoachsessie pak ik een willekeurige kaart: de bril van de uitsnede. Grappig. Omdat de kaart zo passend is. We hebben net afgesproken dat mijn klant verder aan de slag gaat met puzzelen. Ze gaat de thema’s voor haar training voor docenten verdelen over 2 dagen. Ze ervaart de kaart als een leuke aanmoediging om niet te piekeren wat nou de beste verdeling is, maar juist te gaan SPELEN. Ze heeft er zin in.

2. De bril van de heldere kleuren

In het natte bos, onder een paraplu, kiest ze zelf de bril van de heldere kleuren. Het geeft haar een gevoel van HELDERHEID. Helderheid waar haar grenzen liggen als HR manager. Als mens. Ik hoor een diepe zucht … Het is een mooie start van ons wandelcoachgesprek.

3. De bril van de voorspelbaarheid

Bij de afronding van een coachtraject waarin ik een stok achter de deur en spiegel mocht zijn. Zodat zij, als ondernemerscoach, haar eigen trainingsaanbod kon ontwikkelen. De bril van de voorspelbaarheid (met foto van grappige badeendjes) is een mooie samenvatting van onze reis.

Altijd overweldigd door ideeën. Maar steeds iets nieuws verzinnen hoeft niet, heeft ze ontdekt. Dat kost ook nog eens veel energie. En haar deelnemers willen simpelweg aandacht. AANDACHT. Haar eigen trainingsaanbod staat nu als een huis. Het is goed.

De Ladder

4. De bril van de enkele sok

De brillen helpen ook om het gesprek met mezelf te voeren. Dat is natuurlijk handig. De bril van de enkele sok, bijvoorbeeld. Soms zijn er dingen die onverklaarbaar raadselachtig blijven. Nou, inderdaad. Bijvoorbeeld: hoe komt het dat ik de ene keer een volle groep heb voor een online training en de andere keer nul deelnemers? De vraag is hoe zinvol het is om me er druk over te blijven maken. Precies. Die steek ik in mijn zak voor vandaag 😊.

Ronddraaien

Blijf jij ook ronddraaien in hetzelfde cirkeltje? En lukt het je niet om een situatie anders te zien? Dan geven deze brillen nieuw perspectief. De toelichtende teksten en de vragen op de achterkant zijn daarbij een mooi hulpmiddel. Mijn coachees vonden het fijn om samen door te praten over het beeld. Ze zien voor zich hoe ze dit nieuwe zicht gaan toepassen in hun eigen situatie. Beweging dus. Super fijn.

Lijkt het jou ook fijn om een andere bril op te zetten?
Stuur me jouw vraag. Jouw gedachtencirkel.
Dan plannen we een brillengesprek waardoor ook jij het weer anders ziet.
Voel je welkom.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *