Wat als jij als trainer niet goed voor jezelf zorgt

Hoe zorg je voor jezelf als trainer? Dit is een heel belangrijke vraag.
Want als jij niet goed voor jezelf zorgt kan het zomaar zijn
dat je deelnemers geen verbinding met je voelen.

Je eigen spanning wellicht houdt je bezig. Je aandacht is bij alles wat jij wilt vertellen. En niet bij je deelnemers en wat zij op dat moment nodig hebben. Zij willen zich gezien en gehoord voelen. Ze willen aandacht van jou als trainer. Hoe doe je dat?

Goed zorgen voor jezelf

Jij wilt anderen helpen met waar jij heel goed in bent. Je hebt de oplossing voor hun probleem en wilt dat graag met ze delen, zodat hun leven eenvoudiger wordt. Een prachtig ideaal! De eerste stap die je daarvoor te zetten hebt, is goed te zorgen voor jezelf. En dat is vast niet het eerste waar je aan denkt. Ik heb dat ook moeten leren door vallen en opstaan …

Ik liep op mijn tandvlees

Mijn eerste event, jaren geleden, resulteerde in een fikse huilbui. Ik wilde alles tot in de puntjes regelen en plande ook nog eens redelijk optimistisch. Dit zorgde ervoor dat ik de laatste dagen in tijdnood kwam en op mijn tandvlees liep. Ondanks dat ik toch al jaren met groepen werkte, bleek de voorbereiding voor een eigen event toch echt anders te zijn.

De twee dagen verliepen op zich prima, ik was tenslotte trainer in hard en nieren dus ik wist mijn vermoeidheid goed te verbloemen. De deelnemers waren blij en tevreden. Ze vonden het zelfs een feestje! Toch miste ik zelf iets, maar ik kon er toen nog niet de vinger op leggen.

Het ergste moment …

Het ergste moment tijdens dat event vond ik die paar minuten dat ik iets moest vertellen over mijn vervolgaanbod. Iets verkopen vond ik super spannend, dus in dit onderdeel kon ik niet op mijn routine vertrouwen. Dit kwam er niet echt geloofwaardig uit. Later kreeg ik feedback dat op dat moment de verbinding met de groep weg was, en daarmee onbewust ook het vertrouwen.

(Gelukkig zijn er wel mensen in het vervolgtraject gestapt, maar vooral doordat zij mij al langer kenden dan dat ene moment …)

Een flinke huilbui

Toen iedereen naar huis was, kwamen bij mij alle emoties en stress eruit in een flinke huilbui. Ik was compleet uitgeput en had dagen nodig om bij te komen.

2 jaar later …

Het is 2 jaar later en ik heb mijn vijfde event achter de rug. In de tussentijd heb ik wel geleerd hoe ik mij goed kan voorbereiden. De dagen voor het event ben ik te vinden in het Kralingse Bos. Door de rust van zo’n wandeling in de natuur ontstaan allerlei inzichten. Ik heb een schrijfboekje bij me en ga af en toe op een bankje zitten om die inzichten vast te leggen. Wat is dit een heerlijke manier van voorbereiden.

En weer voel ik druk …

Voor dit event had ik weer een doel gesteld: ik ging voor 20 deelnemers. Dat was tenslotte vorige keren ook gelukt. Of moest ik nu gaan voor 25 of 30 deelnemers? Ik voelde de druk bij mijzelf toenemen naarmate de datum dichterbij kwam. Help! Ik ga het niet halen. Wat doe ik fout? Ik kreeg de neiging om weer hard te gaan werken.

De omkeer

Toen hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd zeggen: “Iene, wat wil je zelf?” Dit zorgde voor ontspanning. Ik wil helemaal geen 25 of 30 deelnemers, en eerlijk gezegd ook liever geen 20. Ik wil met een klein groepje werken en iedereen persoonlijke aandacht geven. Alle deelnemers persoonlijk laten groeien, ze laten geloven in zichzelf en in hun waarde. Ze een zetje geven, zodat ze weten wat ze moeten doen en ze gelijk in beweging komen. Daar geniet ik van.

Een nieuwe start

Dit vijfde event was het laatste event in de oude vorm én tegelijk een nieuwe start. Zo wil ik werken, met verstilling en bezieling, met deelnemers terug naar hun wortels, hun kern, zodat ze stevig staan. Dit zorgt voor persoonlijke groei en zó kun je trainingen geven recht vanuit je HART. Een andere manier is er niet!

Joke, een van de deelnemers zegt dit: “Werken met een kleine groep en daardoor veel persoonlijke aandacht zet jou in je kracht, Iene. Dan deel je volop uit van wat jij te geven hebt. Dan stimuleer je mensen en kunnen/gaan ze grenzen verleggen!

Wat kun jij hiervan leren?

In ieder geval dat jij op nummer 1 staat en dat zelfzorg super belangrijk is. Toch? Zonder jou bestaat jouw training namelijk niet.

 

Hoe zorg je goed voor jezelf als trainer?

Stel jezelf deze vragen:
1. Wat wil ik?
2. Waar voel ik me goed bij?
3. Wanneer kan ik het beste geven van mezelf?
4. Wat is daarvoor nodig?
5. Wat moet ik dan vooral doen en wat juist niet?

Voor mij is het antwoord op vraag 5

Stoppen met hard werken en werken vanuit mijn hart. Dat zorgt voor verbinding met mijzelf en daardoor met mijn deelnemers. Ik kan je vertellen dat dit best een reis is geweest. Een reis naar voldoening bij mijzelf én bij mijn deelnemers. Ik voel me dankbaar.

Ivoren toren

In deze video neem ik je mee in het verhaal van een trainer die haar kennis deelde vanuit een ivoren toren. En ineens werd ze diep gekrenkt door feedback. Ze wil snel weer de controle. Ze wil door … Uiteindelijk ging ze stoeien met zichzelf.

Stoeien

Neem ook die tijd om te stoeien. Ga aan de slag met de 5 vragen. Ga even naar buiten. Voel welke antwoorden bij jou naar boven borrelen. Schrijf ze op en kijk hoe jij dit kunt toepassen als trainer.

Ik wens jou toe dat je een hartverwarmende trainer bent die deelnemers weet te raken 💛.

 Heeft dit blog je geraakt?
En wil je doorpraten over jouw valkuilen?
Over hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen als trainer?

 Maak dan gelijk gebruik van een gratis opzwiepergesprek.
Want erover praten helpt. Echt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *