Geef je deelnemers niet teveel taart

Vroeger op de lagere school heb ik breuken geleerd met behulp van
kapotte schoteltjes. Drie stukjes of vier stukjes maakten weer een hele.
Grappig nu ik daaraan terugdenk 😊.
In feite doe ik nu zelf ook zoiets, maar dan lekkerder: ik neem
TAART mee als symbool als ik zelf een live training organiseer.

Ik ben een (suikervrije) taartenbakker

Mij kun je wakker maken voor taart. Ik ben nieuwsgierig naar elk nieuw recept en heb dus heel wat bakboeken in mijn kast staan. Super lekkerrr. En ik vind het leuk om ze te bakken, vooral suikervrije taarten. Voor mij is het een rustpunt, even in de keuken ontspannen met een heerlijk recept. En suikervrij is gewoon veel gezonder en verrassend lekker. (Wil je een favoriet recept van me? Mail me even.)

Taart hoort in mijn training

Wat heeft die taart nou met trainen te maken? Jouw kennis is een taart. Ziet er prachtig uit. Heerlijk. Je deelnemers krijgen zin in een stukje. En ze zijn op jouw feestje; ze hebben er zelfs voor betaald! Op je feestje wil je graag dat iedereen het leuk heeft en geniet. Dus bied je ze een stukje taart aan. En nóg eentje: “Kom, er is genoeg…!’ Hoe meer je wilt dat ze het goed hebben, des te meer taart bied je ze aan. Maar eten ze op je feestje een hele taart, dan zijn ze misselijk.

Zo is het ook in je training. Het liefste wil je alles vertellen wat je weet. Want je wilt niet dat je cursisten ontevreden zijn. Maar als jij je deelnemers overlaadt met al jouw kennis, dan kunnen ze dat niet bevatten. Ze kunnen hun aandacht er niet bij houden. Je overvoert ze. Ze eten zich misselijk aan al je kennis. Ze hadden maar ruimte voor één stukje.

Te veel taart geven is een trucje

Ik leer mijn deelnemers om niet de hele taart in één keer te geven. Want heel veel geven is een trucje. Eén van de dingen die ik veel trainers zie doen in de hoop dat hun deelnemers tevreden zijn. Maar trucjes werken niet. Trucjes maken je deelnemers niet écht tevreden.

De echte tevredenheid ontstaat doordat je ze precies de kennis geeft die ze aan kunnen, niet meer en niet minder.

Stap voor stap is de weg om te leren. DOSEREN is het woord dat daarbij hoort.

Geef een taartpuntje en laat je deelnemers daarvan genieten. Ze komen bij je terug voor een nieuw stukje taart.

Trainen zonder trucjes

Er zijn nog meer trucjes die ik veel trainers zie toepassen (en die evenmin werken), in de hoop dat hun deelnemers het een toptraining zullen vinden. Dus eigenlijk: omdat ze bang zijn dat hun training niet helemaal goed genoeg is.

Voor mij zijn die trucjes een signaal dat een trainer, hoe onderlegd ‘ie inhoudelijk ook is, zich in zijn of haar trainersrol nog niet helemaal zelfverzekerd voelt. Trucjes zijn dan niet de oplossing. Trucjes kosten energie, en ze werken eerder tegen je dan voor je.

Hoe het dan wel moet?

Dat vertel ik je tijdens deze leuke, inspirerende en gloednieuwe online Zoomles “Kies het onderwerp van je training”. Na afloop heb je meteen jouw eigen mini-actieplan klaar met: 1) het heerlijke taartpuntje voor je gave nieuwe training, 2) het doel van je training en 3) de datum waarop je ‘m gaat geven.

Stukje taart 🍰?

In deze online les krijg je dus precies het stukje taart van me waardoor jij leert jouw taart stukje voor stukje te delen, en precies genoeg en in de juiste volgorde aan te bieden. Doe je mee?

Tackel het overvoeren van je deelnemers.
Inspirerende en praktische online les.
Doe je mee?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *