Kan ik het wel?
Ben ik wel goed genoeg
als trainer?
Mijn hoofd draait overuren. Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg als trainer? Doe ik het wel volgens het boekje? Ik voel me rusteloos en kan niet genieten na een training. Zijn ze wel echt tevreden? Had het niet beter gemoeten? Natuurlijk praat ik met niemand over deze gedachten en gevoelens. Ik schaam me dood. Een lach zit vastgeplakt op mijn gezicht. Maar die lach voel ik als ik eerlijk ben van binnen helemaal niet …
In die tijd droom ik steeds dat ik onzichtbaar ben. Ik zit achter een deur verstopt. Niemand ziet me.
Niemand hoort wat ik zeg. Ze lopen in drommen langs me heen. Bij het wakker worden realiseer ik me: ‘Dit klopt niet.’
En: zo onzeker en onzichtbaar wil ik me helemaal niet voelen. Ik moet dus stoppen met mezelf te verschuilen achter de gedachte dat niemand op mij zit te wachten.
Maar hoe dan? Nog een opleiding volgen? JA, nog meer vakkennis gaat me vast helpen. En zo ga ik na het halen van mijn post-HBO trainersdiploma snel van start met de post-HBO teamcoachopleiding.
Super interessant. Maar niet dé remedie, ontdek ik.
Geraakt in een oude angst
Een paar jaar later. Het is een vreselijke situatie. Ik krijg harde woorden van een team richting mij als teamcoach. Waardoor ik me totaal hulpeloos voel en helemaal verstijf. Ik blokkeer. Mijn automatische piloot neemt het direct over, want ik moet door.
Later realiseer ik me dat ik ben geraakt in een oude angst. Dit keer ga ik er wel dapper over praten. Met de manager van het team. Ook al vind ik het doodeng. Ook al schaam ik me dood. Want zou juist ik niet beter moeten weten? Hoe bijzonder is zijn reactie: “Je bent juist hierin een voorbeeld. Ik leer het meeste van je kwetsbaarheid in het NU. Jij bent ook mens!”
Poeh. Dit geeft een enorm opgelucht gevoel. Ik voel me niet meer alleen. Praten helpt! Ik sta vervolgens mezelf toe om stil te staan bij de gebeurtenis en te voelen wat ik nodig heb. Het zijn de principes van de Weg naar Heelwording. Deze heb ik geleerd tijdens mijn opleiding tot Integratief coach. Ja, inderdaad dat is de 3e post-HBO opleiding die ik heb gevolgd ;-).
En ik heb zelf ook een aantal gesprekken gevoerd met een coach. Want je kunt niet alles zelf doorwerken. Je hebt een frisse blik nodig. Steun. Want diep van binnen voelde ik die wens. Dat grote verlangen om van betekenis te zijn. En daarvoor is het nodig om mezelf staande te houden bij triggersituaties in een groep.
Dus ja, wie ben ik?
Het Totus pad
- Ik ben vrolijk én houd enorm van diepgang. Niks zweverigs, juist praktisch en concreet.
- En toch, houd ik van bomenknuffelen. WAT??? JA. Ik vind het geweldig om met mijn coachklant in het bos te lopen en de lessen van de natuur toe te passen op waar zij mee zitten. Een boom kan je namelijk zoveel leren. En ja, dan zie je jezelf ineens staan met je armen om die boom heen. Met een dankbaar gevoel in je lijf.
- Voeten op de grond die het Totuspad bewandelen: weten hoe je een goede TRAINING maakt én ontdekken hoe je een goede TRAINER bent. En vooral: hoe je je een goede trainer VOELT.
Mijn achtergrond en opleidingen
Begonnen als HR adviseur in de zorg. Vanuit die rol ben ik trainingen gaan geven. Omdat ik dat het allerleukste vond in mijn werk, ben ik uiteindelijk verder gegaan als trainer. Ook hiervoor heb ik natuurlijk opleidingen en trainingen gevolgd. Leuk! Vervolgens volgde ik de opleiding tot teamcoach, omdat ik merkte dat er vaak meer aan de hand is binnen een team dan alleen een training oplost …
Steeds vaker trainde ik trainers. Omdat ik steeds nieuwsgieriger werd naar de persoonlijke kant, volgde ik ook een opleiding tot integratieve coach. Want ik ontdekte al snel dat alleen praktische trainersvaardigheden je niet helpen om je ook een goede trainer te voelen. Daar is binnenwerk voor nodig. Had ik inmiddels zelf ook ontdekt 😉.
Mijn lijstje opleidingen
- Personeel en Arbeid: Hogeschool Rotterdam
- Professioneel Trainer:
TC Academy post-hbo - Teamcoach:
Europees Instituut de Baak - Integratieve coach:
Groundwork Nederland
Mijn eigen grootste les
Als je mij zou vragen wat mijn grootste inzicht, mijn grootste les is geweest tijdens dit proces? Dan is mijn antwoord: alleen kennis zorgt niet voor échte verandering. Als trainer ben je het middel tot die verandering bij de ander. Het gaat dus om JOU als trainer. Als mens. Met alleen vaardigheden kom je er niet. Het zijn zomaar aangeleerde trucjes: dan ben je niet echt en het werkt ook alleen maar voor de korte termijn. Daarom leer ik je juist trainen zonder trucjes 😉.
Een goede trainer zijn
Didactische vaardigheden en psychologische inzichten zijn dus allebei nodig om echt van betekenis te zijn voor je deelnemers. Dat ben je pas als je echt jezelf bent als trainer. En minstens zo belangrijk : dat je je diep van binnen ook een goede trainer VOELT.
Luister dus naar jezelf. Blijf trouw aan jezelf. Bij die zelfkennis en verbinding met jezelf zit de sleutel om jezelf te zijn. Zeker voor een groep, wat ook best spannend kan zijn. Training én coaching is nodig om een goede trainer te zijn.
Geen 13 in een dozijn-trainer
Daarom gids ik ook jou graag door je binnenwereld zodat jij de kracht vindt om echt jezelf te zijn. De wijsheid, het antwoord, zit al in jou. Ik help het je weer te ont-dekken. Hoe je jouw talenten spelenderwijs ontdekt en inzet. Talenten die voor jou misschien heel gewoon zijn. (Huh dat kan toch iedereen? Uhm nee: dat maakt jou JOU.) Jouw talent kan voor een ander juist heel helpend zijn.
Hoe je jouw eigen trainingen geeft op een manier die bij jou past. Je wilt tenslotte geen 13 in een dozijn-trainer zijn. Je wilt een trainer zijn die van betekenis is, dankzij de verbinding met je groep. Omdat jij een goed gevoel hebt over jezelf. Wat er ook gebeurt.
En bij allebei kan ik je helpen. Met zowel de lekker praktische kant als met meer zelfvertrouwen voor de groep.
Dit ben ik ook
- Ik heb een cursus Speed Reading gedaan. Maar ik gebruik die techniek natuurlijk niet voor de Zussenserie (al heb ik ook die boeken veel te snel uit)
- Muziek heeft lange tijd een hoofdrol gespeeld in mijn leven: ik heb jarenlang blokfluitlessen gegeven en meegespeeld in Bachcantates en de Mattheus Passion
- Ik houd ervan om schriften vol te schrijven met inzichten
- Ik raak niet uitgedacht over psychologie (maar vergeet dan weer om er blogs over te schrijven)
- Ik heb onzinnige dingen geleerd op school, zoals Latijn en Grieks en natuurkunde (was er toen maar het vak psychologie geweest: daar had ik veel meer aan gehad)
- Ik heb vorig jaar het Pieterpad ontdekt: geweldig om eindeloos in de natuur te lopen
- Ik houd van hardlopen in het Kralingsebos bij mij om de hoek
- En van trimzwemmen: heerlijk iemand op de kant die zegt wat ik moet doen (hoef ik zelf even niet na te denken)
- Ik houd van alleen naar Vlieland gaan en helemaal stil te zijn en te reflecteren. Even helemaal tijd voor MIJ.
- Ik heb toneelles gevolgd, juist om trucjes af te leren 😉
ZIN IN EEN OPZWIEPER?
Voel je je hierdoor aangesproken?
En, lijk ik misschien zelfs een beetje op jou?
Wil je ook je eigen trainingen geven, en heb je zin in een opzwieper?
Contact
Iene Lammers
06 16260137
iene@totustraining.nl
Dirkje Goedhartstraat 48
3065 HH Rotterdam
Kvk: 52672913