Ho, wacht! Even pas op de plaats
voor je doorgaat met je training

Het is heerlijk zonnig weer. Prima dag om naar het strand te gaan.
Je legt je handdoek over je spulletjes en rent het water in.
Je gooit een balletje over en neemt nog een heerlijke duik.
De zon gaat bijna onder. Tijd om terug te gaan naar je handdoek.
Maar waar ligt die eigenlijk??

Ho, wacht!

Even pas op de plaats voor je doorgaat met je training. Realiseer jij je dat je regelmatig zomaar in een training plonst? Je duikt de inhoud in, hebt leuke werkvormen bedacht, geeft antwoord op de vragen van je deelnemers. Je beweegt lekker mee, gooit nog eens een balletje op en duikt nog wat dieper de inhoud in als daar vraag naar is.

Je kunt goed zwemmen

Je geeft regelmatig trainingen, je kunt dus goed zwemmen ;-), maar je komt ergens anders uit dan waar je handdoek ligt. Druipend staan jullie aan een andere kant van het zwemmeer. Het was een leuke zwemmiddag, maar het doel is toch om helemaal verfrist weer bij de handdoek uit te komen?

Ho, wacht!

Dus, ho wacht! Even pas op de plaats voor je je training in plonst. Bepaal eerst het DOEL van de training. Wat wil je bereiken? En dan niet alleen leerdoelen bepalen, maar vooral welke nieuwe vaardigheden deelnemers nodig hebben om het geleerde toe te passen.

Waar ligt je handdoek?

Bepaal dus heel strategisch waar je je handdoek neerlegt en houd in de gaten dat je deelnemers daar na een middag heerlijk plonsen en oefenen uitkomen om zich af te drogen en voldaan naar huis te gaan.

Die handdoek is natuurlijk het DOEL van je training. Voordat je de werkvormen gaat verzinnen en de flappen beschrijven, sta echt even stil bij dat DOEL. Wat moet er veranderen in het leven van je deelnemers en wat moeten ze daarvoor dus kennen en weten om dat voor elkaar te krijgen? Daarmee vul jij de training.

Je wilt natuurlijk trainen met impact. In deze video vertel ik je waar dat mee begint. En ik heb ook nog een heel praktisch antwoord voor je. Een antwoord passend bij dit blog.

Gevaar

Anders loop je het gevaar dat je jouw deelnemers een leuke middag hebt bezorgd, waar ze verder weinig aan hebben in hun dagelijks leven. Dat zou toch heel erg jammer zijn?

Op de Noordzeestranden zie je van die Nijntjepalen. Prima richtingwijzers om bij je handdoek (en je moeder of vader ;-)) uit te komen na het pootje baden, zwemmen en dammen bouwen. Wat zijn jouw Nijntje palen? Jouw stapjes om verfrist en veranderd bij je handdoel uit te komen?

 Ben jij op dit moment bezig met het ontwikkelen van een training

en wil je zeker weten dat je het DOEL goed hebt bepaald?

 Ik kijk graag met je mee in een half uurtje gratis sparren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *