Dit helpt je als je voor de groep staat

“Mijn auto staat bij de garage en ik krijg een leenfiets mee.
Een super hippe met mandje en versnelling. En … terugtraprem.
Er zijn van die dingen die je niet verleert. Dat gaat ook op voor fietsen met terugtraprem. Al is het wel even wennen en oppassen geblazen.

Er zijn van die dingen die je niet verleert

Hoe komt het dat je denkt niet goed genoeg te zijn als je voor de groep staat? Dat je je voelt verstijven als je fronsende blikken ziet, ogen die je vragend aankijken, stemmen die vragen: “Hoe dan? Geef me tips.”

Dat je buikpijn voelt. Druk op je borst. Angst om door de mand te vallen. Dat je merkt dat je gaat ratelen en tip na tip deelt vanuit je verlangen om van waarde te zijn voor je deelnemers.

Angst om door de mand te vallen

Hoe kan dat toch? Dat je het gevoel hebt jezelf kwijt te zijn.

Dat komt doordat je vergeet je superpower in te zetten. Dat ene waar je zo goed in bent. Je natuurlijke talent.

Een hele geruststelling

Weet je, die superpower is in spannende situaties niet ineens pats boem weg. Dat zou wat zijn. Die superpower van je zoals: verbinding, creativiteit, inspiratie is er gewoon. Je kunt er alleen eventjes niet bij.

Ooit was het nodig om heel stil te zijn en je klein te houden. Als je niet oppast gebeurt dat weer als je fronsende blikken ziet. Want het kan echt heel spannend voelen om voor een groep te staan. Dat hebben veel mensen.

Het zijn overlevingsstrategieën die heel helpend zijn geweest, maar nu niet meer. Je bent niet meer die jongere jij.

Wat kun je nu doen?

Maar hoe zet je dan in het hier-en-nu die superpower in als het spannend is? Je ziet de fronsende blikken, de vragende ogen en hoort de roep om waarde te leveren. Je voelt je buikpijn en de neiging om veel te delen.

7 acties om je superpower in te zetten:

1. merk de kritische gedachten op
2. voel waar de spanning zit in je lijf
3. adem diep in en uit
4. beweeg je lijf een beetje
5. blijf erbij: zonder vechten, vluchten of bevriezen
6. glimlach
7. kijk de groep aan

Zo neem je meer afstand van al dat kritische en spannende gedoe. Je observeert jezelf en daardoor ga je automatisch weer verbinding voelen met jezelf.

Wat is jouw superpower?

Er zijn van die dingen die je niet verleert. Die je steeds weer kunt toepassen. Die van nature in je zitten. Wat is dat bij jou? Wat is jouw superpower?

• Is het dat jij enorm goed verbinding kunt maken met mensen?
• Of ben jij super creatief en heb je volop leuke ideeën?
• Of kun je eindeloos praten over inspiratie die je hebt opgedaan uit boeken?

Als je dit 1-op-1 kunt inzetten, kun je dit ook voor een groep. Echt.

Zet je kracht in: je superpower

Voorbeeld. Je bent bewust even stil en haalt adem. Je bevriest dus niet. Dan herhaal je de vraag van de ander: “Ja, hoe dan?” Je zegt: “Goeie vraag.”

En je bent weer stil en leunt wat achterover op je stoel. Hiermee kalmeert je eigen stressbrein, je komt tot rust in jezelf. En nu kun je ook weer in verbinding komen met de ander en ook de ander rust geven.

Een ander voorbeeld. Je blijft maar uitstellen om je eigen trainingsaanbod te maken.

Welke superpower kan jij inzetten om gewoon te beginnen? Is dat je creativiteit? Je inspiratie die je dolgraag wilt delen? De verbinding die je wilt voelen met je deelnemers? Zet die superpower bewust in en begin.

Er zijn van die dingen die je niet verleert. Gelukkig maar.

Het is weer eventjes wennen én alert zijn dat ik moet remmen met mijn voeten en niet met mijn handen. Het voelt een beetje eng. Dat wel. Ik focus op mijn voeten en voel de regendruppels op mijn gezicht. En ben blij dat ik niet in die lawaaierige wachtruimte van de garage hoef te zitten.

En jij?

Begin je al weer vertrouwen in jezelf te voelen? Zin om een volgende stap te zetten?

Dan nodig ik je graag uit voor mijn gratis webinar. Ik ga dieper in op die kritische gedachten. Waar komen ze vandaan? De gedachten: ‘Je bent niet goed genoeg. Je moet eerst nog dit of dat …’

Hierdoor krijg je nog meer inzicht in jezelf. En je ziet direct wat nodig is om in actie te komen en jouw training te maken. En met plezier te geven.

Doe mee met het gratis webinar:

maandag 11 maart om 12.00 uur
of donderdag 14 maart om 19.30 uur.

Mijn superpower is verbinding.
Samen zoeken en ontdekken. In een fijne en gezellige sfeer.
En ja, dat kan ook in een webinar :-).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *