Als trainer zijn je skills niet het belangrijkste
Het gaat dus echt over de training zelf?
Hoe start je die, hoe bereid je je voor, hoe ga je het uitvoeren en hoe eindig je? Dat hele traject?
Ja, zeker. En óók over jou als trainer. Want jij bent de persoon die voor de groep staat.
Voor het eerst op de radio! Ik was te gast bij Omroep Wetering en Thera Kokx interviewt mij.
We praten over kritische deelnemers, het nut van trainersskills en of ik me ook nog wel eens laat coachen.
Thera is innemend, nieuwsgierig en empathisch. Dat maakt het een leuk en ontspannen interview. Luister je mee?
Totus Training in de media
Hieronder het interview in tekst:
We gaan praten over Totus Training en daarvoor zit Iene Lammers aan tafel. Iene, fijn dat je er bent.
Ja, dankjewel voor de uitnodiging.
Waarover gaat dat nou, Totus Training?
Ja, Totus Training. Totus, dat is Latijn voor totaal, allesomvattend, van begin tot einde. Ja, en dat kan je natuurlijk op verschillende manieren opvatten.
Maar het gaat erom dat je, als je een training wilt maken, dus je missie wilt delen met andere mensen, dat je dat van begin tot het einde goed aanpakt. En daar help ik bij.
Dus het gaat echt over de training zelf. Hoe start je die, hoe bereid je je voor, hoe ga je het uitvoeren en hoe eindig je die? Dat hele traject?
Ja, zeker. En óók over jou als trainer. Want jij bent de persoon die voor de groep staat. Jij bent het middel om je kennis over te brengen aan anderen.
Nou, laten we met die trainers en die coaches beginnen. Wat moet een trainer overbrengen, in huis hebben, uitstralen? Wat zijn die facetten allemaal?
Het is fijn als je je eigen kwaliteiten goed kent. Je superpower, noem ik dat wel eens. Waar ben jij nou zo goed in? Dat kan zijn dat je inspirerend bent.
Als jij dat talent ook inzet, als je voor de groep staat, dan komt het over. Veel mensen vinden het best wel heel spannend. Want zo’n groep kan een wild beest worden.
Misschien kijken ze wel heel kritisch.
Of ze gaan kletsen met elkaar of zitten een beetje onderuitgezakt. Dus dat kan heel spannend voelen.
Als je dan contact hebt met die superpower van jou in je, dan helpt dat enorm. Om gewoon als jezelf voor die groep te staan.
Dus eigenlijk hoor ik in jouw antwoord, het zijn niet zozeer de skills, die je natuurlijk ook moet hebben, maar meer wat komt in jou bovendrijven, wat is jouw kracht?
Ja, als je daar verbinding mee weet te maken, is dat een pre. En tuurlijk zijn er skills. Want een training geven is een VAK.
Dat is gewoon een vak. Didactische vaardigheden heb je ook nodig. Structuur, enzovoort. Het is het beide, het praktische én het persoonlijke.
Aan wie geef jij training?
Het zijn vaak coaches of adviseurs. Of mensen met heel veel kennis. En die een passie voelen om andere mensen te helpen. Dus het zijn geen Excel trainers, zoiets niet.
Ze willen mensen persoonlijk verder helpen. Het kan over leefstijl gaan. Het kan over schrijven gaan. Ja, echt heel divers. Dat maakt niet zo heel veel uit. Het komt uit hun hart. En ze hebben het verlangen om mensen daarmee verder te helpen.
Wat voor hen zo ontzettend simpel is. Zo gewoon. En waar ze juist een ander heel goed mee kunnen helpen.
Jij coacht eigenlijk de coaches.
Ja, ik ben coach voor coaches en trainers.
En vanuit welk gevoel komen ze nou bij jou? Want blijkbaar vinden ze dat ze nog een stapje verder moeten zetten. Waar lopen zij dan tegenaan wat ze willen verbeteren?
De eerste vraag die ze meestal stellen is: Heb je nog leuke werkvormen voor me?
Werkvormen? Zoals?
Ja. Dan denk ik ook: Oké, die vraag komt gewoon uit de lucht vallen.
Dit zit er vaak achter: Hoe maak ik het leuk in mijn training, zodat mijn deelnemers het leuk hebben? En dan komen ze bij ‘een-leuke-werkvorm’. Hoe doe ik dat dan precies?
Daarbij voorbijgaand aan wat jij eigenlijk wil bereiken met hen …
Ja, dat is een veel diepere vraag.
Vertel …
Want dan zeggen ze in een bijzin: Ja, ik vind het ook wel heel spannend. En dáár gaat het eigenlijk om.
En natuurlijk is die structuur ook heel helpend om zelfvertrouwen te krijgen. Maar je bent als trainer het middel om het over te brengen. Dus ja, het is én én.
Wat reik jij nou aan om het minder spannend te laten zijn? Ik snap dat je zegt, blijf bij jezelf. Dan is het al minder spannend. Maar ja, dat kan je ook op zich spannend vinden. Hoe krijg je hen zover dat ze het minder spannend vinden?
Ja, dat is een goede vraag. Hoe doe ik dat? Ja, dat is weer dat wat ik zo gewoon vind.
Vertel.
Geef daar maar eens woorden aan. Hoe doe ik dat? Nou, ze bewust laten worden van, nou allereerst van hun eigen kwaliteit. Want dat is vaak al iets waarvan ze denken: Dat is toch zo gewoon, dat kan iedereen. Als je daar weer bewust van wordt, dan kun je dat ook bewust inzetten. En dat geeft al zelfvertrouwen.
En dat straal je waarschijnlijk dan ook uit.
Ja, dat straal je ook uit. Ja, ja, ja.
En zo’n trigger situatie van bijvoorbeeld deelnemers die met elkaar gaan zitten kletsen of die onderuitgezakt zitten. Vraag jezelf eens af: Wat gebeurt er dan bij jou? Wat raakt jou daarin? Waar doet het je aan denken? Misschien van vroeger dat je er niet bij hoorde als twee vriendinnen zaten te kletsen.
Als je dat weer bewust bent: O, wacht eens even. Dat is dus mijn oude patroon om te denken: Het is niet interessant. Of, ik ben niet interessant. En dan te kijken van ja, maar nu is een hele nieuwe situatie. Misschien praten ze juist wel na over wat jij net hebt verteld.
Geef je ze ook dat advies om eens aan hun deelnemers te vragen: Jongens, ik heb dat gemerkt. Geef mij eens feedback over hoe ik het doe?
Kan. Allereerst is het handig om te kijken naar wat gebeurt er nou bij mijzelf van binnen? Wat triggert me zo? Want zo’n feedbackvraag stellen kan heel spannend zijn.
Van joh, jullie zitten te kletsen. Hebben jullie het over mij? Ja, dat ergste van… Ja, we vinden het niet zo interessant, niet zo boeiend.
Het is slim om bijvoorbeeld in de pauze even naar iemand toe te gaan. Heb ik zelf ook wel eens gedaan bij iemand die zat er echt bij dat ik dacht nou, volgens mij ben jij hier helemaal niet. Van joh, hoe is het? Hoe vind je deze ochtend? Toen kwam er een heel verhaal over een persoonlijke situatie. Hij zegt ja, eigenlijk wil ik hier helemaal niet zijn. Maar daar en daarom … Dus het had totaal niets met mij te maken.
Ga je zelf ook nog wel eens naar een training? Of laat je jezelf ook nog wel eens coachen?
Ja, zeker.
En waarom doe jij dat? Want jij legt daar dingen over uit. Dus je zou zeggen, jij hebt dat allemaal al. Waarom is het toch goed om dat te doen?
Ja, ik weet natuurlijk alles al. Haha. Het is goed om als mens te blijven groeien. Om jezelf te ontwikkelen. Om ook zelf leerling te blijven. Ik heb ook mijn valkuilen, mijn triggers. Om daarmee bezig te zijn, dat is goed.
En wat ik altijd merk, als ik zelf weer ergens in ontwikkeld ben, dan komen ineens die vragen op mijn pad.
Weer heel wat wijzer geworden over het coachen van coaches. En dat gebeurt bij Totus Training van Iene Lammers. Dankjewel Iene.
Ja, graag gedaan.
Heb je een vraag die niet gesteld is in het interview? Stel ‘m gerust.

Ontvang nu mijn
helderheidgevende ebook:Trainen met impact
Je hoeft geen emailadres achter te laten om toegang tot het ebook te krijgen.
0 reacties