3 verrassend simpele tips om jezelf
te presenteren op een netwerkbijeenkomst

Wil jij meer zichtbaar zijn als ondernemer?
Netwerken is een prima manier daarvoor. Dus, trek je jas aan.
Ga de deur uit naar een leuke netwerkbijeenkomst.
Ja, maar …

Stel je voor. Door een blog zit deze zaal straks vol met 40 ondernemers. Lang leve blogs 🙂. Maar, verhuist dit blog over netwerken mee naar mijn nieuwe site of niet? Het roept super leuke herinneringen op. Maar digitaal verhuizen is gelijk een goed moment om op te ruimen. Toch? En dan kom ik dus ook ineens dit blog tegen over netwerken.

Dit gebeurde er. Ik word gebeld. Iene, wil je een workshop geven over netwerken. Huh? Hoe kom je bij mij met deze vraag? Nou, jij hebt daar een blog over geschreven en die kwam ik tegen toen ik op zoek ging naar een trainer.

Het is een ontbijtnetwerkclub. Best ver weg. Zal ik wel? Zal ik niet? Het onderwerp ‘netwerken’ is niet mijn corebusiness.

Vind ik het leuk om te doen? JA! Dat wel. Dus zeg ik JA én ze bieden me een overnachting aan in het hotel waar ook het ontbijt is. Een leuk uitje dus 🙂. En JA, dit blog uit 2014 verhuist mee. Wel in de update variant. Komt’ie.

3 tips om jezelf te presenteren op een netwerkbijeenkomst

Wil jij meer zichtbaar zijn als ondernemer? Achter je bureau vandaan komen? Netwerken is een prima manier daarvoor. Dus, trek je jas aan en ga de deur uit naar een leuke netwerkbijeenkomst.

Ja, maar …
“Ik vind het best lastig om zomaar op iemand af te stappen.”
“En ik weet niet zo goed wat ik dan moet zeggen.”
“Ik heb het veel te druk met …”

Herken je die stemmetjes in je hoofd? Misschien zeggen ze nog wel meer tegen je:
“Het heeft toch geen zin.”
“Mijn doelgroep komt niet op netwerkbijeenkomsten.”

Je bent echt niet de enige die last heeft van die stemmetjes. Het zijn vaak belemmerende stemmetjes. Vraag andere ondernemers er maar eens naar. Ernaar luisteren betekent echter dat er niets veranderd … 

Wil je toch graag nieuwe mensen leren kennen, ervaringen uitwisselen en inspiratie opdoen? En meer zichtbaar worden? Kom dan achter je bureau vandaan 🙂 . Ik moedig je aan. Ga je mee?

Tip 1 Kwaliteit x zichtbaarheid = succes

We gaan een som maken:
Welk rapportcijfer geef jij voor de kwaliteit die jij levert? Je bent goed in je vak en blijft je daarin ontwikkelen. Dus met die kwaliteit zit het wel goed. Toch? Welk rapportcijfer geef jij voor je zichtbaarheid? Uh …
De som: kwaliteit x zichtbaarheid = succes. Wat is dan jouw uitkomst?

Kwaliteit x zichtbaarheid = succes
Voorbeeld: je geeft je kwaliteit een 8 en je zichtbaarheid een 5. Je succes is dan 40. Hoe kan jij jouw succes vergroten? Hoe maak jij van die 5 voor zichtbaarheid een 7 of een 8? En daarmee van jouw succes 56 of 64?

Dingen waar je goed in bent, zijn je talenten en kwaliteiten. Daarvan word je enthousiast en gaan je ogen sprankelen. De ander wordt nieuwsgierig en wil meer van je weten. Laat zien wie je bent, vertel erover. Word zichtbaar.

Je kunt natuurlijk je kwaliteit verhogen van een 8 naar een 9. De uitkomst wordt dan 9 x 5 = 45. Ook mooi, maar zichtbaarheid verhogen heeft meer effect. Bescheidenheid maakt je onzichtbaar en je succes lager dan nodig is.

Tip 2 Heb een korte, krachtige boodschap

Ik zal nog even wat meer vertellen over mijzelf en wat ik doe. Komt’ie:
Ik ben Iene Lammers van Totus Training. Ik ben coach, trainer en teamcoach. 12 jaar ondernemer. Coach voor trainers en andere kennisnerds. Daarnaast  doe ik teamcoaching in de zorg en de GGZ en ik geef communicatietrainingen … En jij?

Wat denk jij nu …? En komt er iemand in je op voor wie het interessant is wat ik doe …? Of draai jij gelijk ook zo’n riedeltje af? Zijn we snel uitgesproken. Denk je niet? Het kan beter 🙂 .

Ik geef je de ingrediënten van een korte, krachtige boodschap:
WAT doe je?
Voor WIE?
Welk RESULTAAT levert dat op?

Werk dit uit in een korte en krachtige zin. Het is een startzin waarmee je op een netwerkbijeenkomst antwoord kunt geven op de vraag: “Wat doe jij?” En, als het mensen aanspreekt gaan ze je daarna vragen stellen. Dan kom je in gesprek en wordt het pas leuk.

O ja, het is fijn als het geen opgedreunde pitch is. VOEL dus wat je zegt. Vertel het vanuit je HART.

Voorbeeld van mijn verhaal tijdens een Ontbijtbazenontbijt bij mij in de buurt 😉:
Ik denk dat iedereen die ergens goed in is op een dag wel gevraagd wordt om dat ook aan andere mensen te leren in een training of workshop. Alleen, niemand is vanzelf een goede trainer. En dan kom ik om de hoek kijken.

Ik ben Iene Lammers van Totus Training. Ik neem je mee op het Totuspad (ik laat een bordje van dat pad zien). Aan de ene kant help ik je om steengoeie trainingen te bouwen en te geven. En aan de andere kant help ik je om je ook een goede trainer te VOELEN. Iene Lammers, coach voor trainers van Totus Training.

Nu voor jou als lezer voeg ik dit toe: Je een goede trainer VOELEN is een ontdekkingsreis. Een reis in jezelf. Soms verwarrend, maar telkens op weg naar plezier, ontspanning en een huppeltje. Ik laat het je zien in deze video.

Tip 3 Kweek sympathie

Je bent op die netwerkbijeenkomst en met wie zal je gaan praten? Je kijkt om je heen en haalt eens diep adem … Het verrassende antwoord is: het maakt niet uit met wie je praat. Schuif gewoon aan bij iemand. Misschien heb je net iemand gesproken die op zoek is naar een filmmaker. En nou sta jij ineens met een filmmaker te praten. Kun je ze mooi aan elkaar koppelen.

Nog een tip: deel zoveel mogelijk gratis kennis. Heb je een artikel geschreven over iets waar je gesprekspartner tegenaan loopt? Stuur het hem. Als je deelt, ga je ontvangen. Vraag jezelf dus af: hoe kan ik sympathie kweken?

Gouden tip: netwerken draait niet om jou, maar om de ander.

En dat is weer heel fijn voor bescheiden en introverte mensen. Oftewel, netwerken is ‘geven’ en ‘verbinden’. Richt je op de ander, stel vragen aan de ander en bedenk wat je voor die ander zou kunnen betekenen en met welke persoon uit jouw netwerk je hem/haar kan verbinden.

Het was een super leuke bijeenkomst daar bij die netwerkontbijtclub ver weg. Heerlijk om met allerlei leuke werkvormen mensen te verbinden. Het bleek patroon doorbrekend te zijn, want er was nog nooit zoveel echt met elkaar gepraat hoor ik na afloop.

VERBINDEN is mijn rode draad. Elkaar zien, horen en helpen. Relaties verdiepen. Je laten raken. En dat doen op een manier die bij mij past. Dat kan dus in teamcoaching, training en ook bij een ondernemersnetwerk.

Netwerken is nog steeds niet mijn corebusiness. Maar, by the way, als er een netwerkclub is die een trainer zoekt om een leuke, zinvolle en activerende workshop te geven over:
– netwerken en verbinden
– je superpower als ondernemer inzetten
– presenteren met impact
– of …
Nou, dan vind ik dat super leuk. Hotelovernachting erbij is natuurlijk helemaal leuk 😉.

Dus, zoek je een leuke en zinvolle invulling
voor jullie netwerkbijeenkomst?
Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *